Într-un sens larg, productivitatea apei în agricultură se referă la cumulul de beneficii rezultate din folosirea apei în activitățile agricole. De regulă, rata de productivitate a apei se exprimă fie sub forma cantității de cultură recoltată pe hectar sau a valorii bănești obținute pe hectar.
Calculele necesare fac parte din ceea ce specialiștii numesc „contabilizarea apei”, realizată de-a lungul a trei dimensiuni: de la vârful culturilor la rădăcina plantelor, de la un capăt la celălalt al terenului, pe durata sezonului agricol. Ceea ce se contabilizează este, deci, estimarea debitului pe suprafața aleasă, în unitatea de timp selectată.
Contabilizarea apei urmărește, deci, raportul dintre apa care ajunge în teren (prin ploaie și/sau irigații) și pierderile de apă prin evapotranspirație. Câteva dintre categoriile de interes pentru contabilizarea apei în irigație includ: pierderile prin procesul de creștere a plantelor, pierderile benefice, pierderile nesemnificative din zone cu interes scăzut, debit redirecționat în mod voit în rezervoare prin irigare, debit liber utilizabil, debit direcționat voit pentru a întruni nevoi sau reglementări legale și/sau de mediu.
Cum poate fi eficientizată productivitatea apei? Scopul principal este acela de a reduce pierderile de apă și de a crește măsura în care pierderile inevitabile sunt convertite în moduri benefice, crescând totodată cantitatea și calitatea producției fără a crește și cantitatea de apă folosită.
Câteva strategii în acest sens includ:
1. Îmbunătățirea gestionării apei: planificând frecvența, cantitatea și momentul în care sunt aplicate resursele de apă pentru a susține creșterea plantelor în momentele critice de stres hidrologic și termic asigură atât creșterea producției cât și optimizarea costurilor fermierilor.
2. Îmbunătățirea lucrărilor neasociate în mod direct irigării: fertilizarea, pregătirea corespunzătoare a terenului înainte de cultivare sau practicarea agriculturii sustenabile asigură creșterea recoltei pe hectar și folosirea optimă a apei de către plante.
3. Construirea de infrastructură de stocare a apei pentru perioadele secetoase.
4. Reducerea debitului pierdut prin irigarea de precizie.
5. Cultivarea de plante rezistente la secetă.
6. Asigurarea condițiilor ideale de dezvoltare a plantelor prin reducerea deficiențelor nutritive și a incidenței bolilor, dăunătorilor și buruienilor.
Creșterea productivității consumului de apă în agricultură este esențială în contextul gestionării raționale a apei pentru un nivel crescut de sustenabilitate, promovarea securității alimentare dar și funcționarea adecvată a ecosistemelor. În general, alegând soluții de precizie, abordând activitățile din fermă în mod sustenabil și limitând pe cât posibil risipa, producția agricolă este optimizată, crescând atât cantitatea de recoltă obținută pe hectar, cât și profitabilitatea fermei.